EKG (elektrokardiyografi)
Cilde yapıştırılan elektrotlar aracılığı ile kalbin elektriksel aktivitesini (kalbin ritmini, frekansını, kalp atışlarının ritmini, yayılmasını ve reaksiyonun tekrar yok olması) kaydeden bir cihaz ile kalp kasının ve sinirsel iletim sisteminin çalışmasını incelemek üzere kalpte meydana gelen elektriksel faaliyetin kaydedilmesidir. Bu kayıt ile elde edilen grafiğe Elektrokardiyogram (EKG), kullanılan alete de Elektrokardiyograf denir.
EKG kalbin işlevinin değerlendirilmesi için kullanılır ve doğrudan doğruya kalp kasının kasılma şeklini gösterir.
EKG ile Koroner yetmezliği veya infarktüs tanısı, kalbin ritim ve iletim bozuklukları, Kalp duvarlarında kalınlaşma ve kalp boşluklarında genişleme bulguları saptanabilir. Elektronik kalp pilinin işlevleri değerlendirilebilir. Ayrıca bazı kalp ilaçlarının etkileri, elektrolit dengesizliği (özellikle serum potasyum eksikliği veya fazlalığı) ve kalp dışı hastalıkların kalbe etkileri araştırılabilir.
Kalbin her atışında hafif bir elektrik akımı oluşur, EKG olarak kısaltılan Elektrokardiyografi yardımıyla kalbin elektriksel aktivitesi dalgalar şeklinde grafiksel olarak milimetrik kağıt üzerine yazdırılır ve kalp kaslarının çalışması ile ilgili net bir görüntü elde edilerek kalbin elektriksel haritası çıkartılır.
EKG çekiminden önce herhangi bir özel hazırlığa gerek yoktur. EKG çekimi ile herhangi bir risk bulunmamaktadır. Bu test tamamen güvenli bir testtir. Cihaz kalbin elektriksel aktivitesini kaydetmektedir. Cihazdan hastaya herhangi bir elektriksel uyarı gitmemektedir. Ağrılı bir işlem değildir.
EKG çekimi portatif (taşınabilir) cihazlar yardımıyla evde, iş yerinizde, ofisinizde rahatlıkla yapılabilir. EKG çekimi yapılacak kişinin vücudunun üst bölgesindeki giyisiler çıkarılır, sırt üstü uzanması sağlanarak boynunda kolunda el ve ayak bileğindeki metaller ve takılar çıkarılır. Çoraplar ayak bileğinin altına kadar sıyrılır ya da çıkarılır. Vücuda 10 tane elektrot kablosu yapıştırılır bunlardan 6 tanesi göğüs bölgesine 2 tanesi sağ ve sol el bileğine 2 tanesi de sağ ve sol ayak bileğine bağlanır ve muayene süresince hastanın hareketsiz kalması ve konuşmaması sağlanır.
Elektrotların bağlanma şekli
EKG (elektrokardiyografi) ölçümlerinizi www.sagliktarama.com/ekg-elektrokardiyografi sitesinden gerçekleştirebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder